Da mi ostavite Deda Mraza na miru

Prateći gomilu vesti i događaja vezanih za Novu godinu, jedan post na Facebook-u privukao je pažnju uredništva sajta GdeZaNovu.com.

Mirjana Mimica Radojević, poznatija kao Mahlat, književnica i blogerka, iznela je svoje mišljenje o Deda Mrazu, koje ćemo u celini preneti. Nama je bilo zadovoljstvo pročitati ga i smatramo da je i ovo dovoljno dug uvod. 🙂

Da mi ostavite Deda Mraza na miruDe

“Upravo pročitah da postoji čitav „psihološki pokret“ protiv Deda Mraza, odnosno da se mnogo psihologa protivi tome da roditelji „lažu“ decu o Deda Mrazu jer će jednog dana, kad saznaju da Deda Mraz ne postoji, ući u krizu i izgubiće poverenje u roditelje, pa posle, čuj ovo – moraju da budu na terapiji godinama a možda i duže. Ni slučajno da im se ne dozvoi pisanje pisama Deda Mrazu, a roditelji da se ne kriju kad stavljaju poklone ispod jelke. Gde, bre, mogu irvasi da lete!

Sve mi se kosa na glavi digla.

Imala sam šest godina kad sam provalila da Deda Mraz ne postoji, pronašla sam u ormaru Barbiku koja je putovala preko sedam mora da bih je dobila i nisam se razočarala što Deda ne postoji, još manje sam bila pogođena što su me „lagali“, pravila sam se da nisam videla tu lutku, da ne razočaram roditelje, bila sam razočarana što mi je ta Barbika bila odvratna, onako dugonoga, sa sisama, želela sam drugu lutku.

I danas se radujem kao malo dete kad sretnem Deda Mraza, ko god on bio ispod kostima, ma radujem se i kad vidim one devojke koju zovu Deda Mrazice, sto godina imam i ne dozvoljavam da mi iko oduzima tu bajku koju mogu da živim jednom godišnje. ’ebo život bez bajke.

Vi radite kako god hoćete, mit o Deda Mrazu mi ulepšava život, a ja sam i danas alergična na mnoge druge laži kojima su me bombardovali, ko je stigao, recimo:

-ako piješ kafu porašće ti rep
-decu donose rode kad roditelji požele, ništa seks
-sramota je da govoriš istinu
-sramota je da lažovu kažeš da laže, lopovu da krade-
-u mraku živi Baba Roga, bog te mazo, i danas iz mraka očekujem tu nosatu babu, pre nego silovatelja
-ako me neko preskoči da ne dižem dupe dok me ne „vrati, preskoči unazad da ne ostanem mala
-da će mi poispadati zubi kad baba prdne
i sijaset drugih gluposti…

Da mi ostavite Deda Mraza na miru.

Usput, jebo vas princ na belom konju, još uvek pričate tu neverovatnu laž i terate devojčice da veruju u nju.”

4 total views, 1 views today